Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM'in BASF Asya-Pasifik Ağı Hindistan'da toplandı

7 September, 2008

ICEM'in BASF Asya-Pasifik Ağı'nın yıllık toplantısı için yedi Asya ülkesindeki BASF kimya tesislerinden sendikacıların yanı sıra Avrupa İşletme Konseyi yöneticileri 25-27 Ağustos günlerinde Hindistan'ın Chennai kentinde bir araya geldiler. Forumun gündeminde BASF'ın bölgede taşeron işçisi istihdamındaki artış ve bölgedeki BASF işyerlerinde sosyal diyalog uygulamasının geliştirilmesi konuları yer alıyordu.

Toplantıya ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, IGBCE yöneticileri Michael Mersmann ile Michael Vassiliadis ve BASF İşletme Konseyi yöneticilerinin yanı sıra, Avrupa ve Asya'dan birçok şirket temsilcisi de katıldı.

Japonya, Kore, Malezya, Endonezya, Hindistan, Pakistan ve Singapur'daki BASF işyerlerinden sendika temsilcileri sosyal diyalog, uluslararası çalışma standartları ve üçlü sorumluluk konusunda 2009'da ortak bir ICEM-BASF eğitim programı uygulama kararı aldılar. Ayrıca, şirketten, istihdam ettiği taşeron işçilerinin sayısı ve bu işçilerin yaptıkları işler konusunda bilgi vermesini istediler.

Toplantıda iş sağlığı ve güvenliği alanında ilerleme kaydedildiği belirtildi, fakat BASF'ın 2009 başlarında stireniks yatırımlarını geri çekecek olması nedeniyle, Hindistan ve Güney Kore'de gerçekleşebilecek istihdam kaybı konusunda duyulan kaygılar dile getirildi. Ayrıca, Malezya ve Endonezya'da, vasıflı işçi konumundaki sendika yöneticilerinin şirkette üst düzey yönetici konumuna getirilmelerinin sendikanın zayıflamasına yol açabileceği kaygısı da vurgulandı.

Bütün bunların yanı sıra, toplantıda, şirketle ilgili mali bilgileri ve çalışma koşullarını değerlendirmek üzere sendikalarla şirket yönetimi arasında düzenli ortak toplantılar yapılması ve ulusal sendikalar arasında her altı ayda bir bölgesel düzeyde koordinasyon toplantıları düzenlenmesi kararlaştırıldı.