Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Kolombiya Sendikaları Taşerona Karşı Örgütlenmede Büyük Adımlar Atıyor

7 March, 2012

Carbones del Cerrejón'daki Sintracarbón sendikası, Kolombiya'nın en büyük kömür madenlerinde doğrudan istihdam edilen 4.000 işçiye zorlu bir toplu pazarlık süreci sonucunda önemli koruma sağlayan kazanımlar elde etmesi ve işçiler ile yönetim arasında istikrarlı iletişim kanalları kurması nedeniyle, olumlu çalışma ilişkileri konusunda örnek gösteriliyor. Sintracarbón’un şimdiki mücadelesi ise dünyadaki en büyük kömür madenleri arasında yer alan ve üç çokuluslu maden grubunun (BHP Billiton, Xstrata ve AngloAmerican'ın) ortak girişimi olan bir işletmede taşeron işçilerinin temel haklarıyla ilgili.

Önce 2008'de taşeron ilişkilerine karşı mücadeleye yönelik bir politika benimseyen Sintracarbón’un başlangıçta yaptığı araştırma, çokuluslu şirketlerin istihdamı taşerona vermeye ve işçilerin iş güvencesini, sosyal haklarını, ücret düzeylerini ve örgütlenme-toplu pazarlık kapasitelerini aşağı çekmeye yönelik stratejik politikalarını vurguluyordu.

Araştırma şu bulguları da içeriyordu: Kolombiya'da faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerdeki işçilerin yüzde 50'sinden fazlası taşeron şirketler tarafından istihdam ediliyordu ve bu işçilerin istihdam standartları son derece düşüktü ve toplu sözleşmeleri yoktu. Kolombiya'da 2008'den önce taşeron ya da istihdam acentası işçilerinin toplu sözleşme bağıtlamaya yönelik hemen her girişimi toplu işten atmalarla sonuçlanıyordu. 

  

Cerrejón'da, toplam 11.000 işçinin 6.000'i taşeronlar tarafından güvencesiz olarak istihdam ediliyor. 2011'de Sintracarbón toplu sözleşmeye bir hüküm sokmayı başardı. Buna göre, Carbones del Cerrejón yönetimi, “taşeron işçileri dahil, bütün işçilerin sendikalaşmasına saygı gösterilmesini sağlamayı taahhüt etmektedir.”

Taşeron işçilerini ilk örgütleme girişimi, 2010'da, maden işçilerine taşımacılık hizmeti sunan SOTRANS adlı şirkette oldu. SINTRANS'ın 500 üyesinin girişimi toplu işten atmalarla ve baskıyla ezildi. 

İkinci girişim, ağır iş makinelerinin bakımını yürüten bir şirkette, Chaneme'de, oldu. Bu girişim başarıyla sonuçlandı ve 50 işçi, Sintrachaneme sendikasının üyesi olarak toplu sözleşmeden yararlanıyor.

Gıda tedarikçisi Aramark işçileri ise ulusal bir sendika olan Sinaltrainal'da örgütlenerek Mart 2011'de 200 işçiyi kapsayan bir toplu sözleşme bağıtladılar. 

Son aylarda, EPROFQ ve ASEOCOLBA'da makine işçileri de mücadeleyle toplu sözleşme bağıtladılar. EPROFQ'da sözleşme sekiz günlük bir grevden sonra imzalandı.

Cam tedarikçisi firmalar Ross ve Prodeco'da örgütlü ICEM üyesi sendikalar da kısa süreli, geçici istihdam konusunda kazanımlar elde etti. Kolombiya'da ICEM sektörlerinde örgütlü taşeron işçilerinin toplam sayısı 1.560'a ulaşmış oldu.