Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

LabourStart'ın Irak Petrol İşçileri İçin Açtığı Kampanyayı Destekleyin

7 June, 2012

 

Irak'ta temel sendikal hakların ihlali ve Iraklı işçilerin Saddam döneminden kalma işçi düşmanı yasaların desteğindeki saldırgan işverenlerin muazzam baskısı altında verdiği cesur örgütlenme mücadelesi sürüyor. Petrol işçilerinin sendikal çalışmalarına yönelik (ağır para cezalarının, kıdem indiriminin ve sendika yöneticilerinin görev yerlerinin değiştirilmesinin de içinde yer aldığı) son saldırılar  uluslararası sendikal merkezlerce yoğun bir şekilde kınanıyor.

LabourStart kampanyası na katılın, Irak hükümetine mesaj gönderen binlerce insan gibi siz de petrol işçilerinin sendikalarına yönelik baskıları kınayın ve ülkeyi uluslararası standartlara uygun hale getirecek bir iş yasası çıkarılmasını isteyin.

Yargıtay Irak Petrol Sendikaları Federasyonu'nun (IFOU) başkan yardımcısı İbrahim Radi'yi 34 milyon Irak dinarı (30.000 dolar) tutarında para cezasına çarptıran kararı onayladı. İbrahim Radi'nin ödeme gücünün çok üzerinde bir meblağ bu. Cezanın ödenmemesi halinde Radi hapse girecek ve muhtemelen işinden atılacak. IFOU Başkanı Hasan Cuma Awad Al Assadi ülke dışındaki sendikalardan dayanışma ve yardım bekliyor.

 

Hassan Jumaa

IFOU Başkanı Hasan Cuma da sendikal faaliyet nedeniyle bir süre önce kıdem ve ücret indirimi cezasına çarptırılmıştı.

Mayıs 2011'de ICEM, Şii Sadr taraftarlarının kontrolündeki Çalışma Bakanlığı'nın sendika seçimlerini kontrol ettiğini, bir “Bakanlık Hazırlık Komitesi” kurduğunu, bu kurulun özellikle Sadrist Parti taraflısı, seçimle gelmeyen kişilerden oluştuğunu açıklamıştı. Hazırlık Komitesi üyeleri sendika üyelik kartları dağıtıyordu, keyfi olarak kendi hiziplerine yakın üyeleri seçiyorlardı. Sendikal görevler polisin ve askerin desteğiyle dağıtılıyordu ve sendika seçimleri Sadrist Parti'nin binalarında düzenleniyordu. Uluslararası itiraz ve protestolar üzerine, bu seçimlerin sonuçları iptal ediliyordu. Ama bugün 2011 seçimlerinin sonuçlarını geçerli sayıyor ve aynı hazırlık komitesinden 2 Haziran'da yapılacak yeni seçimleri denetlemesini istiyor. Bütün düzeylerdeki işçi temsilcilerinin belirleneceği seçimlerin suistimal ve hile karıştırma iddialarıyla karşı karşıya kalması ihtimali var.