Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Rhodia Küresel Çerçeve Sözleşmesi yenilendi

7 April, 2008

Belirli kimyasalların üreticisi Fransız Rhodia ile ICEM arasında yapılan Küresel Çerçeve Sözleşme (KÇS) kendine has tarafsızlık maddelerini kapsaması bakımından taraflar açısından çok büyük önem arzediyor.

ICEM'in Rhodia ile yenilediği KÇS ilk olarak 31 Ocak 2005 yılında imzalanmıştı. Şirketin sosyal sorumluluğu ve çevreye karşı saygılı davranması gibi ilkelerden oluşan “Rhodia Anlayışı” ile yenilenen bu KÇS şirketin tedarikçi ve taşeron firmaların yükümlülüklerini daha da artıran hükümler getiriyor.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ve Rhodia tepe yöneticisi Jean-Pierre Clamadieu ile 25 Mart 2008'de KÇS'yi imzalarken

Yenilenen anlaşma ICEM'e üye Fransız kimya ve enerji sendikaları Fedechemie CGT-FO ve Federation Chimie Energie CFDT tarafından desteklendi. Bu KÇS iki yıldan uzun bir süre yürürlükte kaldı. Bu süre içerisinde anlaşma şartları çerçevesinde ICEM Rhodia'nın Çin'deki işletmelerindeki çalışma koşullarını yakından incelemek için Rhodia'nın oradaki işyerlerini ziyaret etti.

“Rhodia ile imzaladığımız KÇS'nin yeni bir aşamaya geldiğini düşünüyoruz” diyen ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda “Karşılıklı güven ve samimi diyalog taahhüdü bu anlaşmanın doğasında var” diyerek anlaşmanın öneminin altını çizdi.

Anlaşma sendika kurma özgürlüğü, temsil hakkı ve toplu sözleşme hakkına dair İLO Sözleşmesi'nin 87'nci ve 98'inci maddelerine bağlılığı kapsıyor. Geçmişte de bu maddeleri içeren anlaşma bunun uygulanmasını daha da ileriye taşıyor.

Bu KÇS ile “Rhodia işçiler arasında ister taşeron işçi olsun ister kadrolu işçi olsun sendikalaşma nedeniyle hiç bir ayrımcılık yapmayacağını taahhüt ediyor.”

Yine KÇS, Rhodia taşeronlarının ve tedarikçilerinin kanunlar ve insan hakları standartlarına bağlı kalmalarının yanı sıra KÇS'ye de bağlı kalmalarını öngörüyor.

Bununla birlikte yenilenen KÇS “Rhodia Anlayışı”nın uygulanmasının takibi sürecine ICEM'in resmi katılımını sağlayan maddeler içeriyor. Bu bağlamda işyeri güvenliği ile ilgili ortak tartışma grupları oluşturuluyor. Anlaşamaya göre yapılacak denetimler bağımsız kurumlardan uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. Tıpkı Çin'de olduğu gibi KÇS, anlaşmanın hükümlerinin uygulanması konusunda sorumlulukların yerine getirilmesini sağlıyor. İleriki tarihlerde Çin'e yapılan bir benzeri Brezilya'ya da yapılacak.

KÇS'nin İngilizce, Almanca ve Fransızca'sına buradan ulaşabilirsiniz.

2007 yılında 5.1 milyar Avro'luk satış gerçekleştiren Rhodia otomotiv, oto lastiği, elektronik, parfüm, sağlık, güzellik ve ev bakım aletleri için kimyasalar üretiyor. Şirketin bütün dünyadaki işletmelerinde 15.500 işçi çalışıyor.