Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Arjantin'de lastik işçileri işten atmalara karşı ve adil ücret için mücadele ediyor

7 September, 2008

ICEM'in Arjantin'deki üyesi lastik işçileri sendikası Sindicato Unico del Neumático Argentina (SUTNA), oto lastiği üreten üç şirketle ücret uyuşmazlığından kaynaklanan bir mücadeleyi sürdürüyor. Uyuşmazlık sürecinde 215 işçi işten atıldı.

24-25 Temmuz'da SUTNA'nın çatısı altındaki 4.000 işçi toplu sözleşme görüşmelerinin sürüncemede kalmasını protesto etmek için 48 saat süren bir grev yaptı. Bridgestone-Firestone, Pirelli ve merkezi Arjantin'de bulunan FATE işverenleri ise grev eylemine işçileri işten atarak cevap verdi.

Arjantin Çalışma Bakanlığı'nın Ağustos başlarında on günlük bir zorunlu uzlaştırma toplantısı düzenlemesine rağmen lastik şirketleri tutumlarında ısrar etti ve atılan işçileri işbaşı yaptırmamakta diretti. 25 Ağustos'ta SUTNA bir başka eylem gerçekleştirdi ve geçen hafta, atılan işçilere işbaşı yaptırılmaması halinde tekrar greve gidileceğini açıkladı.

Birçok sendika ve sivil toplum örgütü SUTNA'yı ve işçileri desteklemek üzere protesto eylemleri düzenledi. 4.000 işçiyi kapsayan bir önceki toplu sözleşme Nisan ayında sona ermiş bulunuyor.

Sendikanın yüzde 35'lik ücret artışı talebine karşı şirketler yüzde 28'lik bir artış öneriyor. SUTNA yüzde 28'lik teklife sadece bir koşulla yaklaşıyor, o da her üç şirketin işten atılan işçilere işbaşı yaptırması. Şirketler ise bunu reddediyor. Uyuşmazlık sürecinde FATE 87 işçiyi, Pirelli 72 ve Bridgestone 56 işçiyi işten attı.

ICEM bütün üye örgütlere gönderdiği bir yazıyla SUTNA'ye destek mesajları yollanmasını istedi. Mesajlar SUTNA Genel Sekreteri Pedro Wasiejko'ya gönderiliyor. Sendikanın email adresi ve faks numarası şöyle:
Email: [email protected]  
Faks: +54 11 4943 1189.