Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Dünya Kadınlar Günü: ICEM Pinky Mosiane’nin Katil(ler)inin Derhal Yakalanmasını Talep Ediyor

8 March, 2012

Dünya Kadınlar Günü'nde, Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM), Pinky Mosiane'nin katilinin ya da katillerinin derhal yakalanmasını talep ediyor. Pinky 28 yaşında Güney Afrikalı bir kadındı ve ülkenin Kuzey Batı eyaletinde, American Platinum’un (Amplats) Khomanani madeninde madenci olarak çalışıyordu. 6 Şubat günü tecavüze uğradı ve taşla  kafası ezilerek vahşice katledildi.

ICEM bu vahşetin sorumlularının 8 Mart'ta hâlâ yakalanmamış olmasına dikkat çekiyor. Yeraltı  madenciliği hem kadınlar hem erkekler için zaten yeterince zahmetli bir iş ve madenlerde çalışan kadınların öbür işçilerden, şeflerden veya başkalarından saldırı gelebileceği korkusunu duymaması gerekiyor. Rustenburg yakınlarındaki Khomanani madeninde Amplats 3.800 işçi istihdam ediyor ve işçilerin 262'si kadın.

  

Pinky Mosiane

ICEM, Amplats'ın Güney Afrika'daki ana şirketi Anglo American plc.'nin ve polisin Pinky Mosiane cinayetini çözmek için elinden geleni yaptığına inanıyor. Ama biz, Khomanani madeninin güvenli bir işyeri olmasını sağlamak için, soruşturmanın hızlandırılmasını ve bu iğrenç suçun faillerinin derhal yakalanmasını istiyoruz.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, “İşyerinde kadınlara herhangi bir biçimde şiddet uygulanması, insana yakışır çalışmanın açık ihlali ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ciddi bir göstergesidir” dedi.ICEM istatistikleri, on kadından yedisinin hayatının herhangi bir anında toplumsal cinsiyetle ilgili şiddete uğradığını gösteriyor. Avrupa Birliği'nde ise kadınların yüzde 50'si işyerinde taciz ve zorbalığa uğruyor.

Pinky Mosiane Güney Afrika'da Pshing kasabasında yedi yaşındaki oğlu ve annesiyle yaşıyordu. Eşi 2010'da ölmüştü. İşyerinde, özellikle bir madende böyle bir ölümü insanın aklı almıyor. Ama oldu ve Dünya Kadınlar Günü'nde -ve daha sonraki günlerde- bu vahşi eylemin fail(ler)i yakalanana ve adalet yerini bulana kadar ICEM rahat etmeyecek.

Daha fazla bilgi için: ICEM Toplumsal Cinsiyet Sorumlusu Carol Bruce, [email protected], +41 79 734 9031 ya da ICEM Enformasyon Sorumlusu Dick Blin, [email protected], +41 22 304 1842.