Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM, IMF ve ITGLWF Mısır'da Kemal Abbasa Verilen Hapis Cezasını Protesto Ediyor

7 March, 2012

 

Uluslararası Kimya Enerji Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM), Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) ve Uluslararası Tekstil Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF), Cenevre'de geçen Haziran'da yapılan ILO Konferansı'nda açıkladığı görüşler nedeniyle Mısırlı sendika aktivisti Kemal Abbas'ı altı ay hapse mahkûm eden 26 Şubat tarihli mahkeme kararı dolayısıyla Mısır hükümetinin dikkatini çekti.

Helwan Sulh Ceza Mahkemesi, Kemal Abbas'ı “kamu görevlisine hakaretten dolayı” gıyabında yargılayarak mahkûm etti. “Kamu görevlisi” diye nitelenen kişi ise Mısır Sendikalar Federasyonu'nun (ETUF) eski yöneticisi. Abbas ise Mısır Sendikalar ve İşçi Hizmetleri Merkezi'nin (CTUWS) Genel Koordinatörü. 

  

ICEM, IMF ve ITGLWF Mısır hükümetinden suçlamanın ve kararın geri alınmasını istedi ve bu durumun “Uluslararası Çalışma Konferansı çerçevesinde örgütlenme özgürlüğü ve ifade özgürlüğü açısından doğuracağı sonuçlar” konusunda duyduğu büyük kaygıyı dile getirdi. Mektubu buradan okuyabilirsiniz.

Abbas geçen Haziran ayındaki ILO Konferansı'na Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) temsilcisi olarak katılmıştı. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, “Bu mahkeme kararını kabul edemeyiz,” dedi ve şunu vurguladı: “Şubat 2011'deki Mısır devriminin ardından, ITUC, Mısır yetkili makamlarına temel işçi haklarına saygı gösterme konusunda her olanağı tanıdı. Sabrımız tükenmiş bulunuyor.”

Kemal Abbas ise altı ay hapis cezasının devrik rejimin uygulamalarına geri dönmek anlamına geldiğini söyledi. Mübarek döneminde de Kemal Abbas yine devletin desteğindeki bir sendika yöneticisine karşı gelmesi nedeniyle bir yıllık benzer bir hapis cezası almıştı.