Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM, İran'da Lastik İşçilerine Karşı Zor Kullanılmasını Protesto Etti'

5 May, 2008

ICEM Tahran'ın batısında bulunan Çarhardangeh yakınlarındaki Kiyan Oto Lastiği Fabrikası'nda işçilerin yaptığı grevi aşırı şiddet kullanarak bastıran İran hükümetini protesto ediyor. Polis işçilere 12 Nisan 2008'de müdehale etti. Askerler fabrika kapılarını kırarak ve duvarı işçilere saldırdı.

Polis 100 kadar işçiyi elektrikli coplarla vahşice yaraladı. İşçileri polis merkezine götürmek için polis otobüslerine sürükleyen güvenlik güçleri 36 saat boyunca tutuklanan işçilerin ailelerine bu süre içerisinde hiçbir haber vermedi.

 

Sonunda polis grevin liderlerini belirledikten sonra yüz kadar işçinin büyük bir bölümü şartlı olarak tahliye etti. Gelen raporlara göre yine en az 10 kadar işçi bırakılmadı. Bunların 6'sı da sıcak su ile işçileri dağıtmayı reddeden itfaiyeciler.

Ücretlerinin ödenmemesinden dolayı bu fabrikada bulunan 1.200 işçi 9 Aralık 2008'de greve çıktılar. 2007 sonbaharından bu yana fabrika yönetimi işçilere sadece 1 aylık ücretlerini ve yeni yılda 120 ABD Doları ödedi.

Kiyan Oto Lastiği Fabrikası 1958'de ABD şirketi B.F. Goodrich ile ortak girişim olarak kuruldu. 1979'da şirket Ulusal İran Endüstrileri olarak kamu mülkiyetine geçti. 1994'te özelliştirilerek İranlı yaırımcılara satıldı. 2001 şirket Elburz Oto Lastiği İmalat Şirketi (Alborz Tire Mfg. Co.) adını aldı.