Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Kafkas Bölgesindeki Kimya Sendikaları İnsana Yakışır Çalışma ve Sendikal Haklar Talep Ediyor

6 February, 2012

 

Kafkas bölgesindeki kimya işçilerinin sendikaları, “Sendikal Örgütlenme, Sosyal Diyalog ve Çokulusluların Yatırımları” konulu atölye çalışmasında sorunlarını ve beklentilerini dile getirdiler. 2-3 Şubat günlerinde Gürcistan'ın Tiflis kentinde düzenlenen atölye çalışması ICEM ile  Almanya merkezli FES (Friedrich Ebert Vakfı) tarafından birlikte düzenlendi. 

Etkinliğe Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve Rusya'dan 30 sendika temsilcisi katıldı. Ayrıca toplantıda ICEM ve Norveç Endüstri Enerji Sendikası (IE) da temsil edildi.

Doğu Avrupa kimya sanayisi son yıllarda önemli bir büyüme yaşıyor. Ne var ki bu trend Kafkas bölgesinde gözlenmiyor ve kimya sanayisi bölge ülkelerinin sanayi üretiminde önem kaybediyor. Bu durum sektör ve sektördeki işçiler açısından sürdürülemez bir gelecek tehdidi yaratıyor.

Sözgelimi Ermenistan'da Nairit adlı şirket kayda değer istihdamı olan tek kimya işletmesi ve şirketin geleceği iflas nedeniyle belirsiz. Azerbaycan'da 2 Nisan 2010 tarihli Kimya Sanayisinin İyileştirilmesi Kararnamesi'yle, kimya şirketi Azerikimya, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile birleştirildi.

Gürcistan'da ise Rustavi şehrinde Azoti adlı şirket ülkedeki en büyük kimya işletmesi olarak faaliyet gösteriyor. Ama hem Gürcistan hem de Azerbaycan'daki durum sendikaları etkiliyor. Her iki ülkede de sendikalar daha büyük sendikaların birer parçası haline gelmiş durumda. Ermenistan'da da böyle olacak gibi görünüyor. 

Gürcistan Sendikalar Konfederasyonu (GTUC) Başkanı Irakli Petriaşvili toplantıyı açış konuşmasında, “Uluslararası dayanışma ve işbirliği sendikalarımızın üyelerinin geleceğini güvenceye almanın tek yoludur” dedi. Hollanda FNV Konfederasyonu'nun Elisabeth Velasquez Ödülü Ekim 2011'de Dünya İnsana Yakışır Çalışma Günü sırasında sendikal hakları savunması nedeniylePetriaşvili'ye verilmişti. 

FES Güney Kafkasya Bölge Direktörü Matthias Jobelius şöyle dedi: “Gürcistan'da hükümetin sendikal haklara sistemli saldırıda bulunduğu bu dönemde sendikal dayanışmaya ihtiyaç var.”

ICEM'in küresel kimya sanayisiyle ilgili sunumundan sonra, sendikaların temsilcileri ülke raporları sundular. Bölgedeki bütün ülkelerde ana sorun, yeni üyeler kazanmak ve sosyal diyaloga dayanan çalışma ilişkileri kurmak. Bölgedeki bir diğer ana sorun ise çokuluslu şirketlerle bölgede başa çıkabilmek. Sendikalar bu alandaki çalışmalarında gereken becerileri kazanmakta zorlanıyor.

Türkiye, Rusya ve Norveç sendikalarının temsilcileri katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar.

Atölye çalışması özellikle çokuluslu şirketlerde sendikal örgütlenme ve sosyal diyalog konusunda belli perspektifler sağladı. Ayrıca, bölgedeki sendikalar arasında sürekli işbirliği konusunda önemli bir adım atıldı.

ICEM Sanayi ve Şirket İlişkileri Direktörü Kemal Özkan şöyle dedi: “Bu atölye çalışması bölgede kimya sanayisindeki üyelerimizin ihtiyaçlarını ele aldı. Kafkas bölgesindeki sendikaları desteklemek ICEM'in öncelikleri arasında yer almaya devam edecektir.”