Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Lastik-İş, Çokuluslularla Yürütülen Lastik İşkolu Müzakerelerinde Önemli Kazanımlar Elde Etti

2 May, 2012

ICEM üyesi Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası Lastik-İş, greve gideceğini ilan etmesinin hemen öncesi, 17 Nisan tarihinde işkolu düzeyinde çığır açan bir toplu iş sözleşmesini bağıtladı.

10 Ocak tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde müzakereler İzmit ve Adapazarı’nda kurulu bulunan, Bridgestone, Goodyear ve Pirelli çokuluslu şirketlerine ait dört fabrikada çalışan 4000’den fazla çalışanı kapsamaktaydı.

Yeni toplu iş sözleşmesi, Türkiye endüstri ilişkileri sistemine, bu dönem görüşmeleri ile işveren tarafından katkıda bulunulan emeklilik sistemi ile bir ilki getirmiş oldu. Söz konusu şirketler, emeklilik sistemine çalışanların ücretlerinin %3’ü oranında katkıda bulunacak ve iki yıllık sözleşmenin ilk yılında ücretlere %11.5 oranında artış gerçekleştirecek.

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan

Bu halde, işverenler, ücretler ve emeklilik katkısı ile birlikte toplam olarak ücretlere %14.5 artış getirmeyi kabul etmiş durumda. Üye sendikamız müzakerelerin başlangıcında % 16 zam talebinde bulunurken, işverenler sadece % 3.4 önermişlerdi.

Lastik-İş Sendikası, yeni toplu iş sözleşmesi ile üyelerinin satın alma gücünü korumayı ve lastik fabrikalarında esnek istihdama ilişkin herhangi bir maddeyi sözleşme metnine koydurmamayı  başardı. Sendika ayrıca, yeni işe girenlerin daha düşük ücret almasını, sürekli ve ısrarla talep eden işverenlerin teklifini de kabul etmedi.

Anlaşmaya göre, geçici işçiler de sendika üyesi olabilecek ve %20 ücret artışı alacaklar. Bu durum lastik işkolu sözleşmeleri müzakereleri tarihinde daha önce hiç yaşanmamıştı.

Toplu iş sözleşmesi, sendika üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarla oy birliği ile kabul edildi. Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan “63 yıllık birikim ve kendine güvenle Türk lastik işçileri ve onların sendikası kazanılmış sendikal hakları korumayı ve yeni haklar elde etmeyi başarmıştır” diyerek sözleşme konusundaki görüşlerini ifade etti.