Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Meksika Eylem Günleri 2012, 19-25 Şubat

6 February, 2012

 

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu'ndan

Bütün dünyada sendikalar 19-25 Şubat günlerinde eylemler yaparak Meksika hükümetini işçilere yönelik saldırısına son vermeye ve işçilerin kendi seçtikleri bağımsız demokratik sendikalarda örgütlenmesine olanak verecek adımları atmaya çağıracak.

Geçen yıl 40 kadar ülkeden 50.000'den fazla sendikalı işçi, öğrenci ve insan hakları aktivisti 14 Şubat'ta Meksika'da ve Avustralya'da eşzamanlı başlatılan Küresel Eylem Günleri'ne katıldı. Sendikalı işçiler altı gün boyunca daha önce benzeri görülmemiş bir dayanışma eyleminde bir araya geldiler. Meksika hükümetine binlerce mektup gönderildi, bütün dünyada Meksika elçiliklerinde 50'den fazla toplantı yapıldı. Meksika içinde ve dışında hafta boyunca yapılan yığınsal gösteriler mesajımızın gücünü ve acilliğini ortaya koydu: İşçilere yönelik saldırıya SON VERİN, Meksika'da HEMEN ŞİMDİ sendikal hakları talep ediyoruz!

Küresel eylemlerimizin etkisi .ütün dünyada hissedildi. Küresel Eylem Günleri'nin başlatılmasından sonra 24 Şubat'ta  On February 24, Meksika Ulusal Maden ve Metal İşçileri Sendikası'ndan Juan Linares, iki yılı aşkın süredir haksız yere tutulduğu hapishaneden salıverildi. 2011'deki eylemlerimiz sonucunda, Meksika'da bağımsız sendikalar bağlı oldukları küresel sendikalarla birlikte güçlü bir hareket oluşturdu; berbat iş yasasına, Meksika'da uygulanan rezil “Koruma Sözleşmesi” sistemine karşı çıktı, şirketlerdeki ve politik yaşamdaki yolsuzlukları ve çürümeyi gözler önüne serdi.   

Meksika'da ve dünyada eylemlerin ve karşı çıkışın yükselmesine rağmen, sendikalar temel haklardan hâlâ yoksun, bağımsız sendikalar şiddet ve politik saldırıyla karşı karşıya ve şirketler şimdiye kadar görülmedik ölçüde cezasız kalıyor.

19 Şubat 2006'da madende meydana gelen bir patlamada ölen Pasta de Conchos madencileri onuruna düzenlenecek 19-25 Şubat eylem günlerinde uluslararası sendikal hareket tekrar harekete geçecek.

YAPILABİLECEK EYLEMLER:

Meksika'daki sendikal haklar konusunu görüşmek üzere Meksika Elçilik/Konsolosluk temsilcileriyle bir toplantı talep edin.

  • Ülkenizdeki Meksika Elçiliği/Konsolosluğu'na açıklamada bulunmak ya da bir mektup iletmek üzere küçük bir heyet oluşturun.
  • Ülkenizdeki Meksika Elçiliği/Konsolosluğu'na bir mektup gönderin.
  • Ülkenizdeki politika oluşturucuların Elçilik temsilcileriyle toplantılar düzenlemesini veya Meksika Hükümeti'ne benzer mektuplar göndermesini sağlayın.
  • Meksika'daki sendikal hakların savunulması için yapılan eylemleri sendikanızın web sitesinde ve  yayınlarında kamuoyuna duyurun.

Eylemlerde ve etkinliklerde kullanılmak üzere basılı posterler ve örnek mektuplar hazırlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi ve malzeme sağlamak için irtibat adresi: [email protected].

Yapılan eylemler hakkında bize iletmek istediğiniz bilgileri, fotoğraf, mektup ve haberleri ise şu adreslere gönderebilirsiniz: [email protected] and [email protected]