Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ACİL: Labourstart kampanyasına katılın: Somyot'a Adalet!

2 May, 2012

 

Tayland'daki sendikacı, aktivist ve gazeteci Somyot Prueksakasemsuk'a özgürlük talep eden Labourstart kampanyasına katılın. Somyot majestelerine hakaret suçlamasıyla Nisan 2011'den beri cezaevinde. Suçlamaya göre, Somyot, yayımcısı olduğu The Voice of Thaksin adlı dergide yer alan iki yazıyla Tayland Kralı'na iftira ettiği için, suçlu bulunursa, her bir yazı dolayısıyla 15 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya.

Uzmanlar ve insan hakları örgütleri Somyot'un böyle bir suç işlemediği kanısında. Somyot'un serbest bırakılması için son 12 aydır uluslararası bir kampanya yürütülüyor. Bu çerçevede bölgede gösteriler yapıldı ve Somyot'un oğlu Tai bu yılın başlarında 112 saatlik açlık grevi yaptı. Kampanyayı ICEM, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Article 19 ve Tayland'daki İnsan Hakları Ulusal Komisyonu'nun da içinde yer aldığı uluslararası ve ulusal sendikal merkezler ve insan hakları örgütleri destekliyor.   

 

Tayland Parlamentosu önündeki 30 Nisan Protestosu

ICEM, küresel federasyonun eski Tayland Koordinatörü Somyot'un derhal ve koşulsuz olarak salıverilmesini gerektiğini açıkladı.

Somyot elbette sırf sendikal ve sol politik etkinliğinden dolayı cezaevinde. Bu nedenle, adil bir yargılama süreci işletilmiyor. Duruşmalar önemli savunma tanıklarının gidemeyeceği uzak şehirlerde yapılarak savunma hakkı ihlal ediliyor.

Adil yargı konusunda ciddi kaygılarımız var. Somyot'un kefaletle salıverilmek için şimdiye kadar yaptığı dokuz talep reddedildi. Cezaevi koşulları olağanüstü zorlukta. Tayland sendikaları 30 Nisan'da Bangkok'ta Parlamento önünde bir gösteri düzenledi.

Somyot'un yargılanmasının son aşaması iki hafta önce başladı; savcılığın gösterdiği tanıkların dinlenmesi 26 Nisan'da sona erdi, savunma tanıklarının dinlenmesi ise 1-4 Mayıs'ta.

       

FreeSomyot campaign web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Tayland'da bir başka sendika ve insan hakları savunucusu da akıl almayacak suçlamalarla cezaevinde tutuluyor. Kardeşimiz Sirichai Mai-ngam'a da ICEM tam desteğini veriyor.

Önemli bir başka gelişme ise Bayan Chiranuch Premchaiporn hakkında krala hakaretten açılmış ayrı bir davada bugün verilecek karar bir ay ertelendi. Bu çağdışı mahkeme kararlarının uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmiş olması buna yol açmış olabilir.

Somyot'un yargılanmasının bu son aşamasında uluslararası baskının sürmesine omuz verin.