Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Freudenberg'in Yenilenen Küresel Sözleşmesiyle Yeni Bir Kazanıma İmza Attı

3 November, 2008

Genel merkezi Almanya 'da bulunan kauçuk, oto aksesuvarı üreticisi Freudenberg Grubu ile ICEM arasında yenilenen küresel çerçeve sözleşme sendikal örgütlenme konusunda işverene tarafsızlık yükümlülüğü getiriyor. Alman kimya sendikası IGBCE'nin Uluslararası İlişkiler Müdürü Michael Mersmann, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda ve ICEM Kimya ve Kauçuk Bölümü Sorumlusu Kemal Özkan'dan oluşan ICEM heyeti ile Freudenberg danışmanlarından Dr. Dirke Mahler arasında yapılan görüşmelerde Freudenberg ile olan sözleşme gözden geçirildi ve güncelleştirildi.

ICEM'in şirkete götürdüğü önerilerin büyük bölümüyle ilgili görüşmelerin sürmesi konusunda mutabakata varıldı. Ama şirket tarafsızlıkla ilgili bir hükmün sözleşmeye girmesini ve hemen uygulanmasını kabul etti.

Hüküm şöyle:

“Freudenberg Grubu işçilerin seçtikleri herhangi bir meşru sendikayı kurup kurmama ya da sendikaya katılıp katılmama konusunda serbestçe karar verme hakkına saygı gösterir. Freudenberg Grubu işçilerin bu konudaki tercihleriyle ilgili olarak tam anlamıyla tarafsız kalmalıdır.”

Anlaşmada şöyle bir hüküm de yer alıyor: “ICEM ve IGBCE yerel örgütlenme çalışmalarında sosyal diyalog ruhuyla yapıcı yaklaşımlar geliştirilmesine ve bu anlaşmada öngörülen olumlu çalışma ilişkilerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olma konusunda ellerinden gelen çabayı harcayacaklardır.”

ICEM, çalışma ilişkilerinde karşılıklı güven ve yapıcı yaklaşımın oluşması için, 1 Ekim tarihinde ABD'nin Pittsburg kentinde bir toplantı düzenlenmesine yardımcı oldu. Toplantıda Freudenberg yöneticileri ile Kuzey Amerika'daki ICEM üyesi şu örgütler bir araya geldiler: ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW), Amerika Birleşik Elektrik, Radyo ve Makine İşçileri Sendikası (UE) ve Kanada İletişim, Enerji, Kâğıt İşçileri Sendikası (CEP).

USW Başkanı Leo Gerard ile UE Başkanı John Hovis'in yönettiği toplantıda yapılan tartışmaların ardından, tarafsızlık esasına dayalı sosyal diyalog prosedürü konusunda uygulanacak kurallar üzerinde anlaşmaya varıldı.

ICEM ile Freudenberg arasındaki sözleşme Haziran 2000'de imzalanmıştı ve o sıralar ICEM'in bağıtladığı ikinci küresel çerçeve sözleşmeydi.