Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Petrol-İş Standart Profil'de Derhal Tanınmayı Talep Ediyor

28 March, 2011

Türkiye'de ICEM üyesi Petrol-İş oto parça üreticisi bir şirkete karşı işçilerin toplu sözleşme hakkını koruma mücadelesi veriyor. Otomotiv sektöründeki araba imalatçısı şirketlere sızdırmazlık malzemesi üreten Düzce'deki Standard Profil'de sendika geçen hafta kamuya açık bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında topluma verilen mesaj şuydu: Petrol-İş Standart Profil'deki 2.300 işçinin çoğunluğunu örgütleyerek üye kaydetmiş bulunuyor. Bu nedenle şirketin itirazlarla oyalamaya gitmeksizin Petrol-İş'le görüşme masasına oturması gerekiyor.

Türkiye'de işverenler işçilerin işyerindeki meşru sendikal haklarını engellemek için genellikle uyduruk nedenlerle biçimsel itirazlarda bulunup sendikaların tanınmasını sürüncemeye sokuyorlar. Bu tür itirazların sonuçlanması ise iki yılı buluyor. Petrol-İş Düzce'de ve öbür sanayi bölgelerinde şirketlerin sendikal haklara direnişini kırmak için yeni bir proaktif örgütlenme stratejisi uygulamaya başladı.

Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın (sağda) Petrol-İş Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen ile basın toplantısında

ICEM'i temsilen Basın ve Kampanya Sorumlusu Dick Blin'in katıldığı 21 Mart'ta Düzce'de yapılan basın toplantısında Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın şöyle dedi: “Standard Profil işvereninin bir an önce masaya oturup bizlerle görüşmelere başlamasını ve bu süreci de olumlu bir şekilde yürütmek istiyoruz.” Öztaşkın devamla, “Zaman zaman küçük çaplı birtakım olaylar olmuşsa da bugüne kadar bu işyerinde örgütlenmeye karşı ciddi bir karşı koyma olmadı. Biz bu ilişkilerin karşılıklı iyiniyet çerçevesinde ve karşılıklı çıkarların gözetildiği barışçıl bir şekilde başlamasını istiyoruz” dedi.

19 Mart'ta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Standart Profil çalışanlarının Petrol-İş'in faaliyet gösterdiği işkolunda yer aldığını resmen karara bağladı. Şimdi sendikanın çoğunluğa sahip olduğunun tespitine ilişkin prosedür devam ediyor ve birkaç hafta içinde sonuçlanacak.

2008 yılında 2009 başlarında, Petrol-İş ile Türk-İş'in Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu'na (IFC) şikâyette bulunması üzerine, şirket işyerinde sendikal haklar üzerine eğitim düzenledi. IFC'den kredi alan her şirket gibi, Standart Profil'in de bu kredi kurumunun -aralarında sendikal hakların da yer aldığı- toplumsal ve çevre standartlarına uygun davranması gerekiyordu.

Yapılan değerlendirme sonrasında, IFC'nin standartlara uygunluğu denetleyen birimi olan ombudsmanlık, şirket yönetiminin sendikal haklar ve çalışma koşulları konusunda bilinçlendirme ve eğitim çalışması yapmasına karar verdi. Geçen haftaki basın toplantısında Öztaşkın bunu hatırlatarak sendikanın otomotiv sızdırmazlık sistemleri konusunda Standart Profil'i kaliteli, güvenilir ve dünya ölçeğinde tercih edilen bir tedarikçi firma yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Standard Profil'deki Petrol-İş örgütlenme uzmanları Ünal Akbulut (solda) ve Hakan Koçak

Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF), ABD'den Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW), Almanya'dan Volkswagen İşletme Konseyi ve ICEM üyesi Alman kimya sendikası IGBCE basın toplantısına gönderdikleri mektuplarda dayanışmalarını ve desteklerini dile getirdiler. ICEM’in mektubunda ise Genel Sekreter Manfred Warda, Standart Profil'i “işyerinde barışçıl ve yapıcı bir çalışma ilişkileri atmosferi” kurmaya çağırdı.

Basın toplantısına Düzce yöresindeki değişik işkollarından birçok sendika yöneticisi de katılarak Petrol-İş'le dayanışmasını dile getirdi.

Standart Profil'in sahibi, genel merkezi Londra'da bulunan Bancroft Private Equity LLP. Grubun yatırımları genellikle Orta Avrupa'da. Şirket tedarikçi firma olarak General Motors, Volkswagen/Audi, Fiat, Ford ve Honda gibi otomotiv firmalarına kauçuk sızdırmazlık sistemleri üretiyor.