Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Resolution: ICEMs världskonferens om gummiindustrin - Goodyear

10 April, 2006Resolution: ICEMs världskonferens om gummiindustrin stödjer arbetarnas kamp i 2 europeiska Goodyear-fabriker

ICEMs världskonferens om gummiindustrin
6−7 april 2006
Istanbul, Turkiet

Dagen före öppnandet av ICEMs konferens för gummiindustrin i Istanbul meddelade det amerikanska däckföretaget Goodyear Tire & Rubber att man ämnar lägga ner två fabriker i Europa. Goodyear Dunlop ska lägga ner produktionen i sin anläggning i Washington, Tyne and Wear, och 585 jobb går förlorade. Ytterligare 39 jobb kan försvinna i Wolverhampton, i ett företag som är leverantör av komponenter till Washingtonfabriken.

Goodyear kommer också att stoppa produktionen av cykeldäck i sin Polska fabrik i Debica med förlust av 320 arbetstillfällen.

Goodyear räknar med att skära ner 1 500 jobb utöver besparingar i andra affärsenheter.

Delegaterna vid ICEMs världskonferens för gummiindustrierna är oroade över den här planen. De stödjer helhjärtat sina systerförbund i Storbritannien och Polen i deras kamp för medlemmarnas arbetsplatser.

Det ser mycket illa ut när ett stort multinationellt bolag som Goodyear alltid försöker klara sina kostnadsnedskärningar genom friställningar. En tuff marknad behöver investeringar och FoU i stället för fabriksnedläggningar över hela världen.

ICEM och dess medlemsförbund uppmanar bestämt ledningen för Goodyear att visa socialt ansvar och hjälpa arbetarna i båda fabrikerna att få en chans att rädda sina familjers framtid.