23 October, 2009

Eylül sonlarında, ICEM, Ortadoğu/Kuzey Afrika Bölgesi'ndeki (MENA) faaliyetlerini canlandırma çalışmaları çerçevesinde, bölgedeki kimya ve petrokimya sendikalarına yönelik bir çalışma toplantısı düzenledi. Friedrich-Ebert Vakfı'nın (FES) katkılarıyla 28-29 Eylül günlerinde Lübnan'ın Beyrut kentinde gerçekleştirilen toplantıda iki gün boyunca atölye çalışmaları yapıldı.
Enerji ve özellikle petrol, bölge ekonomilerinin başlıca itici güçlerinden biri ve ICEM'in bölgedeki çalışmalarının konusu olmuştur. Ama ayrıca, bölgede petrokimya, özellikle etilen ve onun polietilen ve etilen glikol gibi türevleri alanında genel üretim kapasitesi artmıştır.
ICEM'in FES ile birlikte düzenlediği çalışma toplantısının konusu şuydu: “Ortadoğu/Kuzey Afrika Bölgesi'nde (MENA) Petrokimya Sektöründe Sendikal Temsilin, Çalışma İlişkilerinin ve Sosyal Diyalogun Güçlendirilmesi” Semineri Lübnan Kimya Sendikası Başkanı Süleyman Hamdan yönetiyordu.
Çalışmalara Lübnan, Mısır, Ürdün, Yemen, Bahreyn, Irak, Fas, Tunus, Libya, Filistin, Türkiye ve Fransa'dan 30 temsilci katıldı. ICEM Kimya Sorumlusu Kemal Özkan'ın sektördeki küresel trendler konusundaki sunumundan sonra, ülke raporları sunuldu.
Atölye çalışmalarından birinin konusu şuydu: “Çalışma İlişkilerinin Küresel Boyutu: Uluslararası Mekanizmalar, Sosyal Diyalog, Küresel Çerçeve Sözleşmeler ve Küresel/Bölgesel Ağlar”. Öbür oturumun konusu ise ICEM'in taşeron işçiliği kampanyası bağlamında şöyle belirlenmişti: “Çalışma Koşullarına Yönelen Yeni Bir Tehdit: Güvencesiz İstihdam”.
Toplantının bitiminde, katılımcılar, bir "ICEM MENA Bölgesel Kimya/Petrokimya Sektör Ağı” kurma kararı aldılar. Bölge ağı çalışmalarını şu alanlarda sürdürecek: sosyal diyalog ve çalışma ilişkileri; çalışma mevzuatı ve uluslararası araçlar; sektördeki çokuluslu şirketler; taşeron işçiliği ve güvencesiz istihdam; iş sağlığı ve güvenliği.
“Bu girişim bölgede ICEM için yeni bir çalışma alanıdır” diyen Özkan şöyle devam etti: “Seminerdeki katılımcıların tutumu, bölgede kurulacak petrokimya ağının büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. ICEM bölgede sektördeki faaliyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.”