Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Britanya'nın Tilbury Limanı'nda Stora Enso'nun Mağdur Ettiği Liman İşçilerine Destek Artıyor

31 May, 2012

Britanya liman işçilerinin giriştiği üçüncü grev eylemi 29 Mayıs gecesi sonuçlandı. İsveç Liman İşçileri Sendikası üyeleri de kâğıt imalat firması Stora Enso'ya karşı Britanya liman işçilerini desteklemek için dayanışma ablukası başlatmıştı. Britanya Unite Sendikası üyesi 45 liman işçisi, Tilbury Limanı'ndaki işveren Enterprise Distribution Centre'ın tek taraflı dayatmayla ve haksız bir şekilde vardiyaları değiştirmesine karşı direniyor. Söz konusu firma Stora Enso'nun Britanya'ya gönderdiği ana malzeme kâğıt toplarının yükleme boşaltma işlerini yürütüyor.

1 Mart'ta, Enterprise Distribution, liman işçilerinin iş saatlerini değiştirmek suretiyle yürürlükteki toplu sözleşmeyi feshetti. Tek taraflı dayatmayla getirilen yeni düzenlemeye göre, liman işçilerinin ücretleri normal günlük vardiya programlarına göre değil, gemilerin yükü boşaltmaya hazır olduğu andan itibaren ödenecek. Stora Enso'nun limandaki antreposunda istihdam edilen 45 Unite üyesi, bu değişiklikle, yılda 2.500 ile 5.000 pound arasında yıllık ücret kaybına uğruyor.

Şirket, Stora Enso'nun onayıyla, Unite'a danışmadan bu uygulamaya girişti. ICEM dün olaya müdahale ederek liman işçilerini destekleyen bir mektup gönderdi ve ayrıca, bir genelgeyle, üye sendikaları dayanışma vermeye ve kampanyaya katılmak için ICEM link'e tıklamaya çağırdı.

Dün Essex limanında 48 saatlik ikinci bir grevin sonuçlanması üzerine -8 Mayıs'ta 24 saatlik bir grev yapılmıştı- İsveç'in Göteborg kentinde liman işçileri, Tilbury işçilerini desteklemek için, iki 24'er saatlik grevin birincisini başlattılar. Stora Enso Göteborg ile Tilbury Limanı arasında iki gemi işletiyor. Gemilerden biri şirketin kendisinin, öbürü ise Danimarka nakliyat firması DFDS'den kiralanıyor. 

Mayıs'taki yasal grev eylemleri nedeniyle, Enterprise Distribution Centre ile Unite arasında vardiya değişiklikleriyle ilgili ilk resmi görüşmeler, şirketin değişiklikleri dayatmasından yaklaşık üç ay sonra, bugün yapılacak. Liman işçilerinin sözcüsü, sendikanın yeni bir grev bildiriminde bulunup bulunmayacağına karar vermek için görüşmelerin seyrini bekleyeceğini söyledi.

Tilbury Limanı'nda faaliyet gösteren yükleme-boşaltma ve nakliyat şirketleri 3.500 işçi istihdam ediyor.