Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Asya-Pasifik Goodyear Kauçuk İşçileri Ağı'nın Cakarta'daki Dördüncü Toplantısı Sonuçlandı

3 November, 2008

Asya-Pasifik Goodyear Lastik ve Kauçuk İşçileri Ağı'nın dördüncü bölge toplantısı beş Asya ülkesinden 20 delegenin katılımıyla 28 Ekim günü Endonezya'nın Cakarta kentinde yapıldı. Ağın önceki toplantıları 2005'te Manila'da (Filipinler), 2002'de Singapur'da ve 2000'de Kuala Lumpur'da (Malezya) yapılmıştı.

Japon sendikasının başkanı Toshiaki Hojo toplantıda yaptığı konuşmada şunları vurguladı: “Bölge ağımızın çalışmalarının 2000'den bu yana sürüyor olması, katılan sendikaların uluslararası dayanışma ve işbirliğine bağlılığını gösteriyor. Bu bizleri gelecek adına umutlandırıyor. Çalışmalarımızın ICEM'in Goodyear Küresel Sendika Ağı'na paralel yürümesi çok önemli.”
Hojo şirketin Asya-Pasifik Ağı'nın iş sağlığı ve güvenliği konularında başarılı bir çalışma yürüttüğünü ekleyerek bu alanda daha fazla şey yapma sözü verdi.

Toshiaki Hojo, GOMU-RENGO

Delegeler Goodyear Küresel ve Asya-Pasifik Bölge ağlarının geçmiş faaliyetlerini değerlendirdiler. Toplantıya 25 ülkedeki 60 fabrikada 70.000 işçiyi istihdam eden Goodyear'ın mali durumu ve çalışma ilişkileri konusunda ayrıntılı bir rapor sunuldu. Delegeler çalışma toplantısında işyerlerindeki ücretler, çalışma saatleri ve toplu sözleşmelerle ilgili somut sayısal bilgiler verdiler.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun ele alındığı oturumda ise ICEM Kimya ve Kauçuk Sorumlusu Kemal Özkan geçmişten bugüne kadar olan gelişmeyi özetledi. Daha sonra, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili somut sorunlar ele alındı ve bilgi alışverişinin önemi vurgulandı. ICEM'in özellikle sıcaklık limitleri ve güvenlik gözlükleriyle ilgili küresel standartlar konusunda bilgi vermesi istendi.

ICEM'in 2009 Kauçuk İşkolu Dünya Konferansı ve gelecek yıl yapılacak diğer işkolu konferanslarının görüşülmesinden sonra, toplantıda kabul edilen eylem planı çerçevesinde, ortak örgütlenme çalışmalarının artırılması, eğitim programlarına ağırlık verilmesi, elektronik ortamda düzenli ve ayrıntılı bilgi alışverişi yapılması kararlaştırıldı.
Bölge ağı toplantısında, ayrıca, şirketin haksız olarak işten çıkardığı Taylandlı ve Malezyalı arkadaşlarımızın işe iadesine yönelik eylemin sürdürülmesi konusunda özel bir çağrı kabul edildi.