Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM, Kolombiya Sintracorbon Sendikası Lideri’nin Katledilmesini Şiddetle Kınıyor

7 April, 2008

Dünya çapında 20 milyon işçiyi temsil eden ICEM, maden işkolundaki üyelerinden Kolombiya Karbon Sanayii İşçileri Sendikası (Sintracarbon) lideri Adolfo Gonzales Montes'in alçakça ve zalimce katledilmesini şiddetle kınıyor.

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda “ Uluslararası kamuoyu, Kolombiya Hükümeti ve halkının önünde bu çirkin ve iğrenç cinayeti kınıyoruz” diyerek “İnsanlığa ve demokratik sendikacılığa karşı işlenen bu suçların sorumlularının yakalanması, yargılanması ve mahkum edilmesini Kolombiya Hükümeti'den talep ediyoruz” dedi.

“Yine bu bağlamda AngloAmerican, PHP Billition, Xstrata ve Carbones del Cerrejon'un hissedarlarını bu hain olayın takibi sırasında sendikacıların ve işçilerin güvenliğine yönelik önlemleri daha da artırmaya çağırıyoruz. Carbones del Cerrejon dünyanın en büyük kömür üreticilerinden biri. Şirket yönetimi ve işletmede 4.000 üyesi bulunan sendika, ICEM'in teşvikiyle, Kolombiya için bir sosyal diyalog modeli oluşturmaya yönelik faaliyetler de yürütüyor.”

Sintracarbon üyesi madenciler, katledilen arkadaşları Adolfo Gonzales Montes'in yasını tutuyorlar

Adolfo Ganzales Montes, Barrancas Şubesi’nin komite üyesiydi. 22 Mart 2008'de saat 06:00'da işe gitmek üzereyken saldırganlar evine girdi. Gonzales 4 çocuğunun önünde işkence edilerek öldürüldü. Cinayetin ardından diğer Sintracarbon liderleri de tehdit telefonları aldılar.

Adolfo bu yılın başından şimdiye kadar Kolombiya'da öldürüldüğü bildirilen 13. sendikacı oldu. Sadece 2008 Mart ayında dünyanın gözleri bu Güney Amerika ülkesindeki sendikacı cinayetlerine çevrildiğinde, Amerika ile ertelenen Serbest Ticaret Anlaşması'ndan sonra 6 sendikacının katledildiğini görüyoruz. Montes'in ardından Hastane İşçileri Sendikası lideri Carlos Burbano 11 Mart 2008'de, ADIDA Sendikası'ndan Gildario Antonio Gomez Alzate 7 Mart 2008'de, Kolombiya Banka Çalışanları Sendikası'ndan Rafael Boada 7 Mart 2008'de, Brezilya ulusal sendikal merkez CUT'tan Leonidas Gomez Rozo 5 Mart 2008'de, ASINORT Sendikası'ndan Carmen Cecilia Carvajal Ramirez 4 Mart 2008'de katledildiler.