Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

IndustriALL-Avrupa Sendikası Üç Federasyonun Birleşmesiyle Bugün Kuruldu

16 May, 2012

Brüksel'de bugün, 16 Mayıs günü, Avrupa Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Federasyonu (EMCEF), Avrupa Metal İşçileri Federasyonu (EMF) ve Avrupa Tekstil, Giyim, Deri ve Ayakkabı Sendikaları Federasyonu (ETUF-TCL) yedi milyon işçiyi temsil eden IndustriALL-Avrupa Sendikası adı altında yeni bir federasyon kurmak için resmen birleşti.

Kongre 125 sendikadan 270 delegenin katılımıyla Brüksel'de yapıldı. Tarihi kuruluş kongresini ayrıca 375 konuk ve gözlemci izledi.

1 Haziran'da resmen varlık kazanacak olan yeni federasyon, Avrupa sanayisini istihdam yaratmanın ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin motoru haline getirmeyi amaçlayan dinamik bir işçi örgütü olarak savaşkan bir güç olacak. Üç kurucu federasyon toplumsal ilerlemenin ve Avrupa sosyal modelinin artık geçmişteki neoliberal politikalara mağdur edilmeyeceğini açıkladı.

EMCEF Genel Sekreteri Michael Wolters Kongre'nin zamanlamasının, Fransa ve Yunanistan'daki son seçimler dikkate alınacak olursa, ideal olduğunu, hükümetlerin giriştiği kemer sıkma önlemlerini geriletme olanağının bulunduğunu vurguladı.

      

Wolters şöyle dedi: “Avrupa'nın ihtiyacı olan şey, kamu harcamalarının artırılmasına ve sosyal yönden zenginleştirici işçi dostu girişimlere dayanan, ekonomilerimizi ileriye götürecek nitelikli bir büyümedir. Bugün burada başlayan çalışma tam buna odaklanıyor.”

Alman sektör sendikası IGBCE'nin başkanı Michael Vassiliadis IndustriALL-Avrupa Sendikası'nın başkanı seçilirken, Avrupa Metal Federasyonu'nun genel sekreteri Ulrich Eckelmann da genel sekreter seçildi.

Isveç IF Metall'den Anders Ferbe, İsviçre UNIA'dan Renzo Ambrosetti ve İtalya CGIL/FILCTEM'den Valeria Fedeli başkan yardımcılıklarına seçildiler. EMCEF'ten Sylvain Lefebvre, EMF'den Bart Samyn ve ETUF-TCL'den Luc Triangle ise genel sekreter yardımcılıklarına seçildiler.

Yeni kurulan Avrupa sanayi federasyonunun örgütsel yapısı şu dört politika komitesinden oluşacak: Toplu Pazarlık ve Sosyal Politika, Şirket Politikası, Sanayi Politikası ve Sosyal Diyalog Politikası. Federasyon, ayrıca, şu sekiz bölgeden oluşacak: Güney, Benelüks, Orta, Güneydoğu, Doğu, Britanya, Kuzey/Baltık ve Güneybatı.

Sanayi politikası konusunda Avrupa Sanayi Federasyonu Avrupa'da istihdamı ve istihdamın kalitesini artırmak amacıyla sanayide sürdürülebilir büyümeye odaklanacak. Şirket politika platformu 600 kadar Avrupa İşçi Konseyinde çalışma yürütecek.

Toplu pazarlık ve sosyal politika ekonomik dengenin ve sosyal dengenin sağlanmasına odaklanacak. Yeni federasyon, bir politika koordinasyon komitesinin gözetiminde, 11 sektörel sosyal diyalog organından oluşacak.