Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Irak Enerji İşçileri Yeni Bir Sürgün Uygulamasını Daha Protesto Ediyorlar

11 August, 2008

Sekiz Iraklı Sendika aktivistinin küresel sendikal baskı sonucunda işyerlerine dönmelerinden sonra, Basra'daki ‘Southern Oil Company’ işçileri bu sefer bir başka aktivistin sürülmesini önlemek için eyleme geçtiler. İşçiler arkadaşlarının sürülmesini önlemek için 4 Ağustos günü şirketin Basra’daki işyerlerinden birinde iki saatlik oturma eylemi yaptılar.

ICEM, Irak Petrol Sendikaları Federasyonu'nun (IFOU) bu protesto eylemini desteklemekte ve Irak Petrol Bakanlığı'nın sendikal kadrolara yönelik sürgün uygulamalarıyla IFOU'yu zayıflatma çabalarını kınamaktadır.

Geçen Pazartesi günü yapılan oturma eylemi, Cabbar Luaibi'nin Basra'dan Bağdad'a sürgününü protesto etmeye yönelikti. Eylemi gerçekleştiren işçiler Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani'yi, Luaibi'ye ilişkin sürgün ve statü değişikliği kararnamesini geri almaya çağırıyorlardı.

Protestocu işçiler, Southern Oil'in üretiminin işgalden sonraki dönemde, sıfır düzeyinden, günde 2,25 milyon varile çıkarılmasında oynadığı rolden ötürü, Luaibi'nin cezalandırılmak yerine kutlanması gerektiğini ifade ettiler. Bu arada, çıkarılacak Hidrokarbon Yasası'nı protesto etmek üzere düzenlenen 11 Ağustos'taki eyleme Irak İşçileri Genel Federasyonu (GFIW) ve diğer sivil toplum gruplarının yanı sıra IFOU da katılıyor.

Sendikalar ve sivil toplum grupları, ayrıca, Maliye Bakanlığı'nın girişimiyle çıkarılan bir başka yasayı da protesto ediyorlar. Yasa kamu sektöründeki işçilerin maaşlarının artırılmasında uygulanan yöntemi değiştiriyor.

2008 ilkbaharında, Petrol Bakanlığı, Basra ve civarında Southern Oil Co.'da çalışan en azından sekiz IFOU aktivistini sürdü. Sürgünler sendikal faaliyeti bastırmayı amaçlıyor. Özellikle ILO'nun Haziran 2008'deki Uluslararası Çalışma Konferansı'nda İngiliz Sendikalar Kongresi'nin, ABD'den AFL-CIO'nun ve küresel federasyonlardan ICEM, Uluslararası Eğitim Federasyonu ile Kamu Hizmetleri Federasyonu'nun ortak girişiminin yarattığı baskı sonucunda sekiz aktivist Ağustos başlarında Basra'daki işlerine döndüler.

Irak hükümeti 2005'te Um Asr'daki GFIW üyesi liman işçileri sendikasının yöneticilerine de aynı yöntemi uygulamıştı. O zamanki sürgünler de küresel sendikal merkezlerin ve Irak sendikalarının karşı çıkışıyla önlenmişti.