Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEMs deklaration om massa- och papperssektorn

16 November, 2005


Vid ett möte i Bryssel, Belgien den 15-16 november 2005 antog 65 fackliga delegater från 17 länder vid ICEMs världskonferens om massa- och pappersindustrin följande uttalande:

Vi har förståelse för företagens nuvarande svårigheter i den globala pappersindustrin och den ofrånkomliga omstruktureringen som påverkar arbetare och deras familjer. Konferensen antog emellertid en resolution för att göra det klart för massa- och pappersindustrin att fortsatt internationell facklig solidaritet kommer att användas för att skydda arbetares och deras familjers intressen under denna svåra period för den globala papperssektorn.

Konferensen uppmärksammade också de oöverträffade internationella solidaritetsaktionerna som genomförts på senare tid. Detta skapar en grund för ytterligare internationellt nätverksarbete i massa- och pappersindustrin.

Sådana åtgärder visar tydligt viljan hos ICEMs globala fackliga medlemmar i massa- och papperssektorn att motsätta sig tuffa och inhumana attacker på arbetare och deras kollektivavtal i syfte att uppnå affärsmässiga mål.

Konferensen antog följande förslag:

  • Under den kommande fyraårsperioden fram till ICEMs nästa världskonferens om massa- och pappersindustrin ska medlemsförbund sträva efter att inleda dialog och uppnå ytterligare globala avtal med massa- och pappersföretag.
  • Anslutna fackföreningar ska använda nya och nyskapande nätverksmetoder sinsemellan för att ytterligare förstärka den globala fackliga solidariteten.
  • Anslutna fackföreningar ställer sig till fullo bakom ICEMs kampanj mot missbruket av kontraktsarbete och inhyrd arbetskraft i alla aspekter av arbetslivet.
  • Anslutna fackföreningar ska bli mer uppmärksamma i övervakningen och säkerställandet av ansvarsfullt uppträdande från globala företag i massa- och pappersindustrin med avseende på hälsa, säkerhet och miljö.
  • Anslutna fackföreningar ska åta sig att öka sina ansträngningar när det gäller den alltid aktuella genusfrågan om lika lön för lika arbete och säkerställa att all genusbaserad diskriminering blir elimineras på arbetsplatserna.

Alla medlemmar i ICEM är fast beslutna att säkerställa att de kan rapportera verkliga framsteg med avseende på ovanstående vid nästa världskonferens för massa- och pappersindustrin.

Antogs den 18 november 2005
Bryssel, Belgien

 



Klicka här för mer information om denna konferens, däribland bakgrundsdokument och presentationer.