Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Czech version of the text of the ICEM Global agreement with Freudenberg

26 August, 2005

Mezi

vedením skupiny podniků koncernu Freudenberg, tj. zástupcem všech podniků, ve kterých Freudenberg vykonává řídící činnost ("Skupina Freudenberg"),

a

Mezinárodní federací odborových svazů zaměstnanců chemického, energetického a báňského průmyslu a továrenských dělníků ("ICEM") jakož i

Průmyslovým odborovým svazem báňského, chemického a energetického průmyslu ("IG BCE")


se uzavírá celosvětově platná dohoda o spolupráci mezi Skupinou Freudenberg na jedné straně a ICEM a IG BCE na straně druhé.


PREAMBULE

Na základě dlouhodobého hospodářského úspěchu ve všech podnicích Skupiny Freudenberg je cílem ujednání


· podpora spolupráce a sociální zodpovědnosti,

· posílení sociálního dialogu jakož i posytování vzájemných informací a společných konzultací a

· dodržování a další rozvoj požadovaných a předepsaných norem, týkajících se ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce.


Tato dohoda má mezi vedením podniku Skupiny Freudenberg na jedné straně a ICEM a jeho členskými organizacemi na straně druhé vytvořit otevřenou informační úroveň, která se stane důležitým základem pro rozvíjení dobrých sociálních vztahů v podniku.

Tato dohoda je založena na sociální povinnosti Skupiny Freudenberg vůči všem jejím zaměstnankyním a zaměstnancům.


Hospodářský úspěch, sociální pokrok, základní etické principy

Strany uzavírající dohodu se shodují v tom, že na základě spolupráce zaměřené na dlouhodobý hospodářský úspěch Skupiny Freudenberg chtějí společně sledovat zabezpečení pracovních míst a sociální spravedlnost. Nehledíce na částečně odlišné zájmy si kladou za cíl pomocí vhodných dialogů nalézt i v případě konfliktů řešení únosná pro obě strany.

Úspěšný rozvoj všech podnikových funkcí a obchodních skupin stejně jako zdravý růst jsou nutné pro dlouhodobé zajištění hospodářského úspěchu Skupiny Freudenberg a splnění její sociální povinnosti vůči zaměstnancům.

Důvěra a spolupráce mezi vedením podniku, zaměstnanci a jejich zastoupením, inovace a flexibilita organizace práce vytvářejí základ budoucího úspěchu zaměstnanců a Skupiny Freudenberg.

Skupina Freudenberg odsuzuje účast na neetických a nezákonných obchodech. Zásadně se nevyrábějí žádné zbraně nebo válečný materiál podobný zbraním.


Vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci: minimální normy

Vztahy mezi zaměstnanci a vedením podniku Skupiny Freudenberg se vyznačují vzájemnou úctou, pochopením a důvěrou. Oba smluvní partneři potvrzují, že podporují lidská práva ve společnosti a na pracovišti. Stávající mezinárodní dohody Mezinárodní organizace práce (ILO), které předepisují patřičné minimální normy, jsou pro Skupinu Freudenberg vodítkem. Toto zahrnuje obzvláště následující dohody ohledně zákazu

· nucených prací dle definic úmluv ILO č. 29 + 105,

· práce dětí dle definic úmluvy ILO č. 138,


jakož i předpisu o

· rovnosti šancí a stejném zacházení v pracovním poměru, dle úmluv ILO č. 100 a 111,

· zachování koaliční svobody a respektování základních práv odborů dle úmluv ILO č. 87 a 98.


Role zastoupení zaměstnanců a práva odborů

Ve Skupině Freudenberg se uznává právo zaměstnanců svobodně vstoupit do odborového svazu dle vlastní volby, volit zastoupení zaměstnanců a zastupovat společné zájmy při tarifních jednáních.

Součástí důvěryplné spolupráce mezi podnikovým vedením Skupiny Freudenberg a pracovníky je, že se společně prostřednictvím dialogu hledají cesty k rozvoji dobrých vztahů tam, kde se zaměstnanci chtějí organizovat v odborech a odbory požádají o své uznání. Tato skutečnost vylučuje jakoukoliv formu nerovného zacházení, diskriminace nebo sankcí kvůli odborové organizovanosti. Základ tvoří zákazy znevýhodňování podnikových a odborových zástupců zaměstnanců stanovené úmluvou ILO č. 135.


Ekologický pokrok, bezpečnost práce a ochrana životního prostředí

Trvalá ochrana životního prostředí a přírodních zdrojů je jedním z cílů zakotvených v hlavních zásadách pro Skupinu Freudenberg. Skupina Freudenberg a vlastníci jejích ochodních podílů jsou společně povinováni chránit životní prostředí. Ve všech státech, zemích a obcích, kde jsou aktivní, chtějí dostát své společenské zodpovědnosti a být uznáváni jako zodpovědní sousedé. Vynakládají nejvyšší péči na to, aby zajistili bezpečnost na pracovištích a bezpečnost svých výrobků.


Flexibilita nové formy organizace práce

Podnikové vedení Skupiny Freudenberg na jedné straně a ICEM a IG BCE na straně druhé se shodují v tom, že dlouhodobý a trvalý hospodářský úspěch Skupiny Freudenberg nezbytný pro zajištění pracovních míst podstatným způsobem závisí od mezinárodní konkurenceschopnosti jednotlivých obchodních skupin, od jejich schopnosti udržet se a prosadit se na světovém trhu.

Na místní i národní úrovni musí být vyvinuto veškeré úsilí tím směrem, aby se dosáhlo konsensu o zavedení flexibilních, efektivních a na zákazníka orientovaných forem organizace práce. V souvislosti s konkrétním řešením musí být přiměřeně zohledněny zájmy zaměstnanců při zachování místních zvláštností.


Závěrečná ustanovení

Jednou ročně se bude konat setkání, jehož cílem bude vzájemně se informovat o plnění této dohody a otázek s ní souvisejících. Ze strany koncernu Freudenberg se ho zúčastní člen vedení podniku zodpovídající za personální záležitosti a vedoucí koncernového právního oddělení, ze strany ICEM pak jeden zástupce sekretariátu a ze strany OG BCE vedoucí oddělení mezinárodních vztahů. Přitom se bude konat také prověření sjednané dohody. Předmětem tohoto dialogu mohou být dobré příklady rozvoje sociálních vztahů, zlepšení ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce jakož i jiná témata, která jsou obzvláště vhodná k tomu, aby byla podporována s tím cílem, že by se případně využila také pro spolupráci na jiných podnikových úrovních.

Obě strany se zavazují, že v případě konfliktů nebo porušení této dohody navážou přímo a bezodkladně kontakt, aby našly společné řešení.

ICEM bude své členské organizace informovat o uzavřené dohodě. Vedení Skupiny Freudenberg bude o této dohodě příslušným způsobem informovat vedení obchodních skupin.

Tato dohoda vstupuje v platnost podpisem obou smluvních stran a má platnost nejprve do 31.12.2001. Usilujeme o její prodloužení a další rozvíjení ve smyslu dohody.




Ve Weinheimu, dne 30. června 2000


Freudenberg & Co.
- Vedení podniku -


Mezinárodní federace odborových svazů zaměstanců chemického, energetického a báňského průmyslu a továrenských dělníků


Průmyslový odborový svaz báňského, chemického a energetického průmyslu