Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Globala avtal ICEM - Freudenberg

26 August, 2005

Mellan

Freudenberg-koncernens ledning, för samtliga företag inom koncernen som styrs av denna ledning ("Freudenberg-koncernen"),

och

den Internationella federationen för kemi-, energi-, gruv- och fabrikarbetarnas fackförbund ("ICEM") samt

Industrifacket för gruv-, kemi- och energibranschen ("IG BCE")

sluts ett globalt gällande avtal om ett samarbete mellan Freudenberg-koncernen å ena sidan och ICEM och IG BCE å andra sidan.


INGRESS

Syftet med avtalet är att på grundval av långsiktig ekonomisk framgång inom Freudenberg-koncernens alla företag:

· främja samverkan och socialt ansvar,

· stärka social dialog, ömsesidig information och samråd, och

· uppfylla och vidareutveckla alla nödvändiga och påbjudna standarder om miljö- och arbetarskydd.

Genom detta avtal skapas ett öppet forum för information mellan Freudenberg-koncernens ledning å ena sidan och ICEM och dess medlemsorganisationer å andra sidan, som skall bilda en viktig grundval för att utveckla positiva sociala relationer inom koncernen.

Avtalet baserar sig på Freudenberg-koncernens sociala ansvar gentemot alla anställda.


Ekonomisk framgång, social utveckling, grundläggande etiska principer

Parterna som ingår detta avtal är ense om att de gemensamt och på grundval av en samverkan som är inriktad på långsiktig ekonomisk framgång för Freudenberg-koncernen, vill trygga de anställdas arbetsplatser och främja social rättvisa. Trots att de företräder delvis olika intressen har de som mål att genom lämplig dialog nå fram till lösningar som kan accepteras av båda parter, även vid konflikter.

För att på lång sikt säkra Freudenberg-koncernens ekonomiska framgång och uppfylla koncernens sociala ansvar gentemot sina anställda, krävs en framgångsrik utveckling av samtliga funktioner och affärsenheter inom koncernen, och en sund tillväxt.

Förtroende och samverkan mellan koncernledningen, de anställda och deras representanter samt innovation och flexibilitet i arbetsorganisationen är faktorer som skapar förutsättningar för de anställdas och hela Freudenberg-koncernens framgång i framtiden.

Freudenberg-koncernen fördömer all medverkan i oetiska eller olagliga affärer. Koncernen tillverkar principiellt inga vapen eller vapenliknande krigsmateriel.


Relationer mellan arbetsgivare och arbetstagare:
Minimistandarder

Förhållandet mellan Freudenberg-koncernens anställda och koncernledningen präglas av ömsesidig respekt, förståelse och förtroende. Båda avtalsparter bekräftar sitt stöd för de mänskliga rättigheterna i samhället och på arbetsplatsen. Härvid riktar sig Freudenberg-koncernen efter ILO:s existerande internationella överenskommelser som föreskriver minimistandarder i detta hänseende. Detta omfattar i synnerhet följande överenskommelser som förbjuder

· tvångsarbete enligt definitionerna i ILO-konventionerna 29 och 105,

· barnarbete enligt definitionerna i ILO-konventionen 138,

och som kräver

· lika chanser och jämställdhet i arbetet enligt ILO-konventionerna 100 och 111,

· rätt till fackanslutning och respekt för de grundläggande fackliga rättigheterna enligt ILO-konventionerna 87 och 98.


Arbetstagarorganisationernas roll och fackföreningarnas rättigheter


De anställdas rätt att inom Freudenberg-koncernen bli medlem i valfri fackförening, att utse representanter och att tillvarata gemensamma intressen i kollektivavtals­förhandlingar, respekteras.

Den förtroendefulla samverkan mellan Freudenberg-koncernens ledning och de anställda innebär att man överallt där de anställda vill bilda fackliga organisationer och där dessa begär att bli godkända, söker efter vägar för att utveckla goda relationer genom en ömsesidig dialog. Varje form av orättvis behandling, diskriminering eller sanktioner mot fackliga organisationer är utesluten. Detta baserar sig på ILO-konventionen 135 som förbjuder nackdelar för arbetstagarnas representanter på företaget eller inom den fackliga organisationen.


Ekologisk utveckling, arbetar- och miljöskydd

Varaktigt och långsiktigt skydd av miljön och naturens resurser är ett mål som är förankrat i Freudenberg-koncernens policy. Freudenberg-koncernen och dess aktieägare är gemensamt medvetna om sitt miljöskyddsansvar. I alla stater, regioner och kommuner där de är verksamma vill de leva upp till sitt ansvar för samhället och bli uppskattade såsom ansvarsfulla grannar. De arbetar med yttersta omsorg för att kunna garantera säkerhet på arbetsplatserna och säkra produkter.


Flexibilitet, nya former i arbetsorganisationen

Freudenberg-koncernens ledning å ena sidan och ICEM och IG BCE å andra sidan är ense om att Freudenberg-koncernens varaktiga och långsiktiga ekonomiska framgång, som är nödvändig för att trygga de anställdas arbetsplatser, i väsentlig mån beror på de enskilda affärsenheternas internationella konkurrenskraft och förmåga att agera framgångsrikt på världsmarknaden.

På lokal/nationell nivå bör allt göras för att nå enighet om att införa flexibla, effektiva och kundorienterade former i arbetsorganisationen. Vid den praktiska omsättningen bör de anställdas intressen tillvaratas på lämpligt sätt under beaktande av speciella lokala förutsättningar.


Slutbestämmelser

För att informera varandra om det praktiska förverkligandet av detta avtal och alla frågor som kommer upp i detta sammanhang samt för att utbyta erfarenheter kommer ett möte att avhållas varje år. Från Freudenberg-koncernens sida kommer koncernledningens personalansvarige och avdelningschefen för koncernens juridiska avdelning att delta i dessa möten, från ICEM:s sida en representant från sekretariatet och från IG BCE:s sida avdelningschefen för internationella relationer,. Vid dessa möten skall även det ingångna avtalet omprövas. Positiva exempel för utveckling av sociala relationer, förbättringar inom miljö- och arbetarskydd och andra ämnen som förtjänar särskild uppmärksamhet kan bli föremål för denna dialog, så att de eventuellt kan göras användbara för samverkan även på andra nivåer inom koncernen.

I händelse av konflikt eller brott mot detta avtal förbinder sig båda avtalsparter att utan dröjsmål ta direkt kontakt med varandra för att finna en gemensam lösning.

ICEM kommer att underrätta sina medlemsorganisationer om avtalet. Freudenberg-koncernens ledning kommer likaledes att underrätta ledningarna för sina affärsenheter om detta avtal.

Avtalet träder i kraft när det har undertecknats av båda parter och skall till en början gälla fram till 2001-12-31. Parterna strävar efter att förlänga och vidareutveckla avtalet i överensstämmelse med dess innebörd och målsättningar.


Weinheim, 2000-06-30

Freudenberg & Co.
Koncernledningen

Internationella Federationen för kemi-, Energi-, gruv- och Fabrikarbetarnas fackförbund

Industrifacket för gruv-, kemi- och energibranschen