Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Tekst Global Agreement tussen ICEM en Freudenberg

26 August, 2005

Tussen

de Directie van de Freudenberg-groep, ten behoeve van alle ondernemingen van de groep waarover zij de bedrijfsmatige leiding heeft ("Freudenberg-groep"),

en

de Internationale federatie van de vakverenigingen in de sector chemie, energie en mijnbouw en diverse industrieën ("ICEM") evenals de Duitse vakbond voor mijnbouw, chemie en energie, Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie ("IG BCE")

wordt een wereldwijd geldige overeenkomst aangegaan met betrekking tot de samenwerking tussen de Freudenberg-groep aan de ene kant en de ICEM evenals de IG BCE aan de andere kant.


PREAMBULE

Het is het doel van de overeenkomst om op basis van een duurzaam economisch succes in alle ondernemingen van de Freudenberg-groep

· samenwerking en sociale verantwoordelijkheid te bevorderen,

· de sociale dialoog evenals de wederzijdse informatie en gezamenlijk overleg te versterken evenals

· noodzakelijke en voorgeschreven normen voor de milieubescherming en de arbeidsveiligheid in acht te nemen en verder te ontwikkelen.

Het is de bedoeling van deze overeenkomst om tussen de directie van de Freudenberg-groep aan de ene kant en de ICEM en lidorganisaties aan de andere kant een open forum voor de uitwisseling van informatie te creëren dat een belangrijke basis vormt voor de ontwikkeling van goede sociale betrekkingen in de onderneming.

Deze overeenkomst is gebaseerd op de sociale verplichting van de Freudenberg-groep tegenover al haar werknemers.


Economisch succes, sociale vooruitgang, ethische basisbeginselen

De contracterende partijen zijn het erover eens dat zij samen op basis van een samenwerking die gericht is op het duurzame economische succes van de Freudenberg-groep, willen streven naar het veilige behoud van banen en naar sociale rechtvaardigheid. Ondanks soms afwijkende belangen hebben zij het doel om – ook bij conflicten – door middel van adequate dialogen oplossingen te vinden waarvoor een draagvlak aan beide kanten bestaat.

Voor het waarborgen van het economische succes van de Freudenberg-groep op de lange termijn en het vervullen van de sociale verplichtingen van de groep tegenover de werknemers is een succesvolle ontwikkeling van alle functies in de onderneming en in de bedrijfsgroepen evenals een gezonde groei een vereiste.

Vertrouwen en samenwerking tussen de directie van de onderneming, de werknemers en de werknemersvertegenwoordigingen, evenals innovatie en flexibiliteit van de arbeidsorganisatie scheppen de basis voor het toekomstige succes van de werknemers en de Freudenberg-groep.

De Freudenberg-groep veroordeelt de deelname aan onethische of onwettelijke transacties. Er worden uit principe geen wapens of dergelijke oorlogsmaterialen vervaardigd.


Betrekkingen tussen werkgever en werknemers:
minimumstandaards

De omgang tussen de werknemers en de directie van de Freudenberg-groep wordt gekenmerkt door wederzijds respect, begrip en vertrouwen. Beide contractanten bevestigen nogmaals dat zij de mensenrechten in de maatschappij en op de werkplek altijd zullen bevorderen. De bestaande internationale overeenkomsten van de IAO, die hierover minimumstandaards heeft vastgelegd, zijn een richtlijn voor de Freudenberg-groep. Hierbij inbegrepen zijn in het bijzonder de volgende overeenkomsten ten aanzien van het verbod

· van dwangarbeid overeenkomstig de definities van de IAO-conventies 29 en 105,

· van kinderarbeid overeenkomstig de definities van de IAO-conventie 138,

evenals het gebod

· van gelijke kansen en gelijke behandeling in dienstverband, overeenkomstig de IAO-conventies 100 en 111,

· van de inachtneming van vrijheid van vereniging en de waarborging van de eerbiediging van de fundamentele vakbondsrechten overeenkomstig de IAO-conventies 87 en 98.


De rol van de werknemersvertegenwoordigingen en vakbondsrechten

De werknemers beschikken over het toegekend recht om in de Freudenberg-groep uit vrije wil lid te worden van een vakbond naar eigen keuze, werknemers­vertegen­woordigingen te verkiezen en in onderhandelingen over cao's gemeenschappelijke belangen te behartigen.

Het vertrouwen op basis waarvan de samenwerking tussen de directie van de Freudenberg-groep en de werknemers bestaat houdt ook in, dat daar waar werknemers zich in vakbonden willen verenigen en vakbonden een verzoek om erkenning indienen, door middel van een dialoog met elkaar mogelijkheden worden gezocht om goede betrekkingen te ontwikkelen. Daardoor wordt elke vorm van ongelijke behandeling, discriminatie of sanctionering van het lidmaatschap in vakbonden uitgesloten. De basis hiervoor wordt gevormd door de in IAO-conventie 135 neergelegde verboden van achterstelling van werknemersvertegenwoordigers van het bedrijf of werknemersvertegenwoordigers die lid zijn van een vakbond.


Ecologische vooruitgang, arbeids- en milieubescherming

Duurzame bescherming van het milieu en van natuurlijke hulpbronnen is een in de grondbeginselen voor de Freudenberg-groep neergelegde doelstelling. De Freudenberg-groep en haar aandeelhouders zijn gezamenlijk verplicht het milieu te beschermen. Zij willen in alle staten, landen en gemeentes waar zij werkzaam zijn, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid waarnemen en als verantwoordelijke buren worden erkend. Zij zullen uiterst zorgvuldig erop letten dat de veiligheid op de werkplek en de veiligheid van hun producten is gewaarborgd.


Flexibiliteit, nieuwe vormen van arbeidsorganisatie

De directie van de Freudenberg-groep aan de ene kant en de ICEM evenals de IG BCE aan de andere kant zijn het erover eens dat het voor het veilig behoud van banen noodzakelijke, op de lange termijn beoogde en duurzame economische succes van de Freudenberg-groep in belangrijke mate afhankelijk is van het feit dat de afzonderlijke bedrijfsgroepen op internationaal vlak in staat zijn te concurreren en op de wereldmarkt hun positie kunnen behouden en doorzetten.


Om een consensus over de invoering van flexibele, effectieve en klantgerichte vormen van arbeidsorganisatie te bereiken, dienen alle inspanningen op lokaal resp. landelijk vlak te worden gedaan. In het kader van de daadwerkelijke vormgeving van deze gedachte dient adequaat rekening te worden gehouden met de belangen van de werknemers met behoud van de lokale bijzonderheden.


Slotbepalingen

Om een wederzijdse informatie over de implementatie van deze overeenkomst en de daarmee samenhangende vragen te laten plaatsvinden, en om ervaringen uit te wisselen, wordt elk jaar een bijeenkomst gehouden waarbij het bij Freudenberg voor personeelszaken verantwoordelijke lid van de directie evenals de directeur van de juridische concernfunctie en aan de kant van ICEM een vertegenwoordiger van het secretariaat evenals de directeur van de afdeling internationale betrekkingen van de IG BCE zullen deelnemen. In dit kader heeft ook een toetsing plaats van de gesloten overeenkomst. Geschikte voorbeelden voor de ontwikkeling van de sociale betrekkingen, de verbetering van de milieu- en arbeidsbescherming en andere speciaal te bevorderen onderwerpen kunnen deel uitmaken van deze dialoog. Hierdoor kunnen deze onderwerpen in voorkomend geval ook voor de samenwerking op andere bedrijfsniveaus worden ingezet.

Beide kanten stellen het zich hierbij tot een taak om in geval van conflicten en overtredingen van deze overeenkomst direct en onverwijld contact met elkaar op te nemen teneinde een gezamenlijke oplossing te vinden.

ICEM zal de lidorganisaties over de gesloten overeenkomst in kennis stellen. De directie van de Freudenberg-groep zal dienovereenkomstig de directies van de bedrijfsgroepen over deze overeenkomst informeren.

Deze overeenkomst wordt door het plaatsen van de handtekening van beide contractanten van kracht en is voorlopig geldig t/m 31/12/2001. Er wordt gestreefd naar een verlenging en verdere ontwikkeling in de geest van de overeenkomst.



Weinheim, 30 juni 2000


Freudenberg & Co. 
Directie


Internationale federatie van de sector chemie, energie en mijnbouw en diverse industrieën

Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie